Barcelona 1714. Jacques Rigaud: crònica de tinta i pólvora

EXPOSICIÓ Jacques RigaudL'ANC de Vilafranca inaugurará divendres 20 al claustre de Sant Francesc, a les 20h, l’exposició ‘Barcelona 1714. Jacques Rigaud: crònica de tinta i pólvora’. Organitzada per la Territorial de Vilafranca juntament amb l’associació Memorial 1714. L’exposició mostra, en 20 panells, la historia del que fou el setge de Barcelona del 25 de juliol de 1713 a l’1 de setembre de 1714 vist des de la perspectiva d’un dibuixant i gravador francès, cronista i il·lustrador del que succeí a Barcelona durant el setge.

Rigaud, que treballà pel rei de França, fou considerat en la seva època com un dels millors i les seves obres es troben en nombrosos museus i col·leccions particulars d’arreu del món. Els seus gravats, vistos des del bàndol borbònic, són d’una gran minuciositat i concebuts com un material didàctic que mostren com es defensa i com s’ataca una plaça assetjada. Mereixen ser analitzats com uns excel·lents documents gràfics, fets en una època en la qual la fotografia no existia.

Els esforços dels borbònics per rebutjar les sortides del catalans, la realitat del que eren les trinxeres fetes per arribar fins a l’assalt de les muralles, la forma com es produí l’assalt final i les seves conseqüències per a la població de Barcelona són retratats amb una gran quantitat de detalls que fan de la visita una oportunitat magnífica per reviure el que va passar els anys 1713 i 1714.

Per això des de l’ANC volem convidar tant als vilafranquins com als membres de la comunitat educativa a visitar l’exposició per conèixer amb més detall els fets ocorreguts abans de la caiguda de la Ciutat Comtal en mans borbòniques.