Les 11 fites de Gener

La Diada Nacional

LA NOTÍCIA

(1) Aquest mes de gener de 2015 passarà a la història de Catalunya perquè el 15 de gener el president Artur Mas va convocar unes eleccions que per primera vegada tindran un caràcter plebiscitari. Finalment, el proper 27 de setembre de 2015 els ciutadans de Catalunya tindran l'oportunitat de votar per la independència de Catalunya.

LES VEUS IMPRESCINDIBLES

(2) Quin camí ha de seguir l'independentisme fins al 27 de setembre, ara que ja sabem quin és el nostre horitzó democràtic? Quines condicions haurà de complir l'independentisme el 27S? Roger Buch ens explica el seu punt de vista en un article ben interessant publicat a Tribuna.cat i titulat “5 objectius de l'independentisme, des d'avui fins al 27S”.

(3) En un altre article publicat a el Singular.cat, Quim Torra ens adverteix, fent front a les veus que ja comencen a dir que això de plebiscitàries no va enlloc, que les eleccions seran el que vulguem nosaltres perquè “Només depèn de nosaltres, dels electors, del poble de Catalunya.”

(4) L'editorial de Vicent Partal a Vilaweb.cat donava la mesura de l'estat d'ànim dels independentistes el dia després de l'acord Mas-Junqueras per convocar eleccions plebiscitàries: “S'hauran de guanyar la nostra confiança que ells dos, els seus equips i els seus partits poden caminar junts i animar-nos a seguir el camí traçat.”

(5) Empar Moliner va escriure aquest article a l'ARA seguint el seu estil irònic:

“Aquest any sí”

Acaba de tornar a pujar el suflé! Un suflé que, com tothom sap, fa dies que era més pla que una coca de recapte. Ahir va sortir el president i ens va dir que ja hi havia acord. Ja hi havia data. I després va sortir en Junqueras i va dir que ja hi havia acord. Ja hi havia data. I ara namés falta que surti l’Alícia Sánchez-Camacho anunciant que la majoria silenciosa no ha aconseguit ni acord, ni data. Artur Mas i Oriol Junqueras no van sortir en compareixença conjunta, sinó que van sortir en compareixences paraigua, però tant se val. Vam inflar-nos com una patata suflé. Com després del partit del Barça contra l’Atlètic, que ens va fer oblidar el de la Reial Societat. Ja no estem deprimits. Ja deixem el “mode avió” que havíem adoptat aquests dies. Tornem a posar-nos en “vibració”. Ja ens saltem el règim.

De tot plegat, el que més m’emociona és que el president s’ha revelat com el rei dels preliminars. Ahir ens va posar a cent anunciant que ens diria la data de les eleccions “al final de la compareixença” i no abans. Que és com quan al llit et diuen “Et faré això i això i això altre”, però encara no t’ho fan. I al cap d’una estona hi va tornar. Va tornar a fer-nos saber que al final ens “diria la data”. Que de seguida la diria. I sí. Al final la va dir.

Si jo hagués estat la seva cap de premsa, hauria fet que l’anunci de la data anés patrocinat. “Les eleccions seran el dia...” i a continuació la careta de patrocini. Una marca de cervesa? De fuet? La del desincrustant que no és de marca blanca? La del callicida?

Preparem-nos, doncs, per a un nou Onze de Setembre “participatiu” tots els que havíem jurat que aquest any marxàvem de pont o ens quedàvem veient Telecinco. Suposo que aquest any toca, ja, que l’Assemblea posi a la venda el tanga del procés i que, vestits tan sols amb aital peça breu, ens grapegem els uns als altres a les 17.14.

A VILAFRANCA...

(6) Segueixen les xerrades dels polítics sobiranistes que expliquen el procés als ciutadans. El dia 27 de gener, Joan Tardà hi va ser al local de l'AV de les Clotes. Podeu llegir-ne el resum al web d'ERC de Vilafranca del Penedès.

I A ESPANYA...

(7) Mariano Rajoy s'ha afanyat a negar el caràcter plebiscitari de les eleccions i fins i tot ha qüestionat la conveniència de l'avançament electoral. Res que ens pugui sorprendre, però.

LA CONSTITUCIÓ CATALANA I EL DRET A DECIDIR

(8) El ple del Parlament de Catalunya va aprovar ahir la llei del règim especial de l'Aran, amb el suport de tots els grups parlamentaris llevat de Ciutadans i, en alguns articles, el PP. En aquest blog, anomenat Gargots, podreu copsar una visió humorística de la decisió del Parlament.

(9) Juristes vinculats a l'ANC proposen una llei d'independència per a després del 27-S, que equivaldria a una constitució provisional. Podeu llegir l'article a Vilaweb.

(10) Per tancar el mes, el dia 31, el jutge Santiago Vidal, encapçalant un equip de deu juristes, va presentar el projecte de constitució catalana a l'Ateneu Barcelonès. La proposta es pot consultar per Internet aquí i s'hi poden fer esmenes.

QUÈ PODEM FER PEL PROCÉS...

(11) I parlant del jutge Vidal i de les aberracions del sistema jurídic espanyol, us volem recordar que encara us podeu autoinculpar per haver votat el 9N i fer costat així als nostres polítics encausats. En aquest enllaç teniu el document que heu d'omplir.