Conferència amb Víctor Cucurull

VICTOR-CUCURULL-222La conferència que us volem presentar aquesta vegada serà a càrrec del reconegut historiador Víctor Cucurull i Miralles, President de Fundació Societat i Cultura i membre del Secretariat Nacional de l’ANC, qui ens vol oferir una molt interessant xerrada sota el títol "La Història esborrada de la nació catalana".

En paraules del mateix Cucurull, “avui, a l'hora de recuperar l'estat català, el poble ha de conèixer la vertadera història de la nostra nació. Una història que ens han volgut amagar, a base d'ignorar els fets i els seus protagonistes, de manipular documents i de cremar llibres. Malgrat la desfeta militar del 1714, que significà la destrucció de les institucions catalanes de govern, no han pogut anihilar la nostra consciència de nació. Ara toca guanyar el present i aprendre del passat per assolir el millor futur per a la nació sencera”.

I com a mostra, un botó del que pot donar de si aquesta interessant ponència: sabíeu que en Cristòfor Colom era català, per ser més concrets hi ha molts indicis que fos fill d’un mas proper a Gelida, i que va ser un jueu valencià convers al cristianisme de la corona catalana-aragonesa qui va finançar el primer viatge de Colom a Amèrica, amb 16.000 ducats catalans (equivalents a sis milions de morabatins castellans, moneda ja devaluada en aquella època), i que arrel del seu segon viatge, el Papa de Roma atorga a la Castella de Felip II la titularitat de les Índies, per a respectar el tractat internacional d'Alcaçovas entre Portugal i Castella on es repartien l'Atlàntic? Això i més són les sorpreses que ens esperen de la nostra història volgudament amagada per l’oligarquia castellana al llarg dels segles.

La conferència tindrà lloc dijous 27 de febrer, a les 20h, a la Sala de Conferències de l'Escorxador.

A banda d'aquesta xerrada, hi ha previst portar els següents ponents: el Jutge Sr. Santigo Vidal (20 de març), un ponent del CATN (Consell Assessor per la transcisió Nacional) a determinar (mitjans d’abril) i l’historiador vilafranquí Ramon Arnabat (8 de maig).