Protecció pels funcionaris l'1-O

ancUnes 300 persones van participar ahir, dilluns 10, tarda en una "assemblea oberta" organitzada per les dues organitzacions, la Intersindical-CSC i l'ANC celebrada a les Cotxeres de Sants de Barcelona, en la qual van estar exposats els problemes legals que podrien tenir els treballadors públics en relació amb l'eventual referèndum.

Segons el portaveu de funció pública de la Intersindical-CSC, Marc Sallas, si els funcionaris reben "pressions" o "amenaces" des de l'Estat perquè no col·laborin en l'organització del referèndum, aquests últims "disposen d'instruments per defensar els seus drets", de manera que "estaran protegits".

Aquest sindicat, ha dit Sallas, no preveu que en el pitjor dels escenaris "de repressió" per part de l'Estat, els funcionaris puguin ser acusats de res, "pel mateix funcionament de l'Administració pública", en la qual hi ha una jerarquia, i els qui donen les instruccions són els llocs directius i a sobre d'ells hi figuren càrrecs polítics.

Responsabilitats pels polítics

Serien, per tant, els càrrecs polítics, va afegir, qui serien els responsables de les ordres que es donen als funcionaris i no aquests últims, que "estan obligats sempre" a complir les ordres que reben dels seus responsables de departament.

Joan Anton Font, portaveu de la sectorial de funció pública de l'ANC i secretari municipal de l'Ajuntament de Tarragona, ha explicat l'informe específic que ha elaborat la seva entitat sobre "delictes i imputacions" a fi de "treure pors infundades" als funcionaris.

Font ha indicat, també, que l'ANC està examinant l'esborrany de la Llei de Referèndum d'Autodeterminació per fer arribar suggeriments i aportacions als grups polítics, als quals va demanar que "hi hagi lleis clares, que recullin tots els supòsits, i que no infonguin dubtes". Va recordar, en aquest sentit, que els funcionaris han de basar la seva actuació en els principis de "neutralitat, imparcialitat i integritat".

En l'acte, hi han intervingut com a convidats el president de l'ANC, Jordi Sànchez, i per part dels partits independentistes Maria Senserrich(PDeCAT), Sergi Sabrià (ERC) i Mireia Boya (CUP).